Sitemap Print Version Mailform Login < >
De zon schijnt voor iedereen > Agrariƫrs > Melkveehouders

Melkveehouders


Melkvee en zonnepanelen

In de melkveehouderij wordt veel energie verbruikt. Dit kan per melkveehouder verschillen mede omdat er op een andere wijze de melk wordt verkregen. Ruwweg gaat het dan om drie mogelijkheden

De visgraatopstelling
Tegenwoordig hebben de meeste boeren een melkstal waar de koeien allemaal doorheen lopen. De bekendste opstelling is de visgraatopstelling. De koeien staan hierin met hun uier richting de melker.

Melken zonne-energie


De carrouselopstelling
Naast de visgraatopstelling is er ook een carrouselopstelling. Deze opstelling wordt vooral gebruikt op de grotere melkveebedrijven. De koeien staan op een grote draaiende schijf. De melker hoeft hierdoor minder te lopen en de koeien hoeven vaak minder lang op elkaar te wachten, omdat er veel koeien tegelijkertijd op de draaischijf kunnen.

De melkrobot
De nieuwste ontwikkeling op het gebied van melken is de melkrobot. Dit is een volautomatische melkmachine die gewoon in de stal staat. De koeien bepalen zelf op welk moment ze gemolken willen worden.

Met welke situatie de veehouder ook te maken heeft, in de meeste gevallen beschikt hij/zij  vaak over grote ligbox stallen en kapschuren met veel dakoppervlak en kunnen voldoende zonnepanelen inzetten om flink te besparen op energiekosten.

Ook in de melkveehouderij treft men veelal een maatschap of een eenmanszaak aan en is de investering in zonnepanelen interessant in verband met een belastingvoordeel van 69,5%. Naast de normale afschrijving kan er 41,4% Energie Investering Aftrek (EIA) en 28% Kleinschaligheid Investering Aftrek (KIA) worden toepast.
Lees meer over de diverse subsidies

Evenals agrariƫrs in andere bedrijfstakken hebben melkveehouders nog loodsen met asbest dakbedekking. Met een aantrekkelijke subsidie zijn en nu twee vliegen in een klap te vangen.
Lees hier meer over de regeling asbest eraf, zonnepanelen erop.