Sitemap Print Version Mailform Login < >
De zon schijnt voor iedereen > Welke zonnepanelen > Verschil van zonnepanelen

Verschil van zonnepanelen


Wilt u zwarte of donkerblauwe zonnepanelen kopen? Bij de donkerblauwe heeft u te maken met een aluminium rand. Sommige mensen vinden dit minder mooi dan de volledig zwarte zonnepanelen. Overigens, er is ook nog een technisch verschil tussen de twee soorten panelen. De zwarte bevatten monocellen, de donkerblauwe bevatten polycellen.

Efficientie van het zonnepaneel.
Eén van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel is de efficiency. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook met een efficiency van 15%. Kies zonnepanelen met een hoge efficiency.

Capaciteit van het zonnepaneel
De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort Wp. Een zonnepaneel met een capaciteit van bijvoorbeeld 280 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 240 Wp. Maar dat laatste is ook goedkoper. Als u een beperkt dakoppervlak heeft, wilt u zonnepanelen kopen met een hoge capaciteit.
Hoe hoger de waarde, hoe meer capaciteit u uit uw dakoppervlak haalt. Maar let op: een 260Wp paneel van het ene merk brengt niet altijd meer op dan een 250Wp van een ander merk.

De prijs van een zonnepaneel
Als u zonnepanelen gaat kopen kijkt u natuurlijk naar de prijs. Kijk NIET naar de prijs per zonnepaneel. Kijk wél de naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp).
Een zonnepaneel van 270Wp dat € 210,- kost is efficiënter dan een zonnepaneel van 250 Wp dat € 200,- kost.  Het eerste kost namelijk € 0,78 per Wp en de tweede € 0,80 per Wp.